Dag 7

Vanmorgen om 6:00 vertrokken naar de plaatselijke markt, hier was het één grote chaos van mensen, vlees, vis en groenten.

Op de terugweg hebben we bij de apotheek een grote voorraad verband en wondverzorgingsmidden gekocht. De afgelopen twee dagen bijelkaar 260 mensen gezien, waarvan zo'n 35 mensen zijn gescreened met staar. De hoogste sterkte die we vandaag hebben gemeten was +11.00.

In de namiddag hebben we de eerste 86 monturen naar de plaatselijke opticien gebracht, daar worden de brillen voorzien van geharde en ontspiegelde glazen in de gemeten sterkte.

Dag 6

Op onze tweede dag van het Health project en project augenlicht, hadden we de beschikking over een prachtige "groeps-praktijk" aan één kant was de behandelruimte van Pascal, hij zag 15 mensen waavan hij enkele accuut kon behandelen maar ook enkele mensen heeft doorverwezen naar het ziekenhuis met maag en darmontstekingen.

Aan de andere kant van het gordijn mochten Michael en ik 116 mensen mochten ontvangen deze mensen kregen allemaal een oogmeting, een zonnebril en waarnodig een doorverwijzing voor een operatie of een bril.

Dirk, Julius hebben nog enkele mensen thuis bezocht. Een 23-jarige jongen, verlamd na een ongeval. Lag op bed met verschrikkelijke wonden aan zijn benen. Deze werden ter plekke behandeld, Dirk zal deze jongen de komende dagen nog enkele malen bezoeken en zijn moeder krijgt verband en wondverzorgingsmiddelen voor de komende 30 weken.

Bij het laatste bezoek van deze dag, troffen ze op een stuk land een familie aan wonend in een "tent". Vader en moeder lieüen samen op het land samen met hun twee kinderen. Het oudste kind was 14 maanden oud en het jongste kind slechts 48 uur oud. Naar omstandigheden waren moeder en kind er heel goed aan toe.

Deze mensen krijgen rijst voor de komende maanden, een kookset en een nieuwe tent.-koffie"....sterk spul.. Heerlijke dag!!!

Cambodja Project 2

Vandaag zijn we begonnen met project "Augenlicht". Om 09:00 werden we verwacht op het kantoor van Bareebo, daar hebben we eerst nog een paar brillen gesorteerd.

Per truck zijn we naar de school gereden waar een geimproviseerde "buite-oogmeetruimte" klaar stond. 160 mensen hebben we vandaag gemeten. 

Onvoorstelbaar hoeveel mensen de hele dag in de brandende zon geduldig hebben zitten wachten. Veel mensen zijn gescreend voor een oogoperatie en we hebben ruim 120 mensen voorzien van een vertebril en/of leesbril.

Éen 51-jarige vrouw krijgt een bril met de sterkte -7.50. Deze vrouw heeft nooit eerder een bril gedragen, voor haar ging een wereld open. 

Om 16:30 zijn we teruggereden naar Battambang daar hebben we genoten van een welverdiend koud glas "Ankor" bier. 

Een geweldig effectieve dag!!!

Dag 4

Om 08:15 uur vertrokken we per scooter naar Banan, waar het kantoor ligt van Bareebo. Deze stichting doet ontwikkelingswerk in deze regio en samen met hen gaan we de komende dagen de zo hoog nodige hulp verlenen. 


Het eerste project betreft noodhulp. De mensen van Bareebo hebben in kaart gebracht welke gezinnen zeer ernstig en snelle hulp nodig hebben. Dit kan zijn op medisch gebied maar bijvoorbeeld ook op het gebied van levensonderhoud of huisvesting. 
Het eerste gezin betrof een 72-jarige vrouw die samenwoont met haar 40-jarige zoon. Haar dochter is eerder overleden. 


De zoon is militair geweest tijdens de oorlog en psychisch zwaar getraumatiseerd. Het huis waar deze mensen in leven is beschadigd en ook de keuken, die buiten het woonverblijf ligt, is niet meer intact, het dak is compleet ingestort. Er wordt gekeken waar we het beste mee kunnen helpen op dit moment. 
Deze mensen krijgen nieuwe wanden in het huis, een nieuw dak voor de keuken en een behoorlijke voorraad rijst. 


De buurvrouw van het gezin is er ook zeer slecht aan toe, ze heeft een zeer pijnlijke arm die ze slecht kan bewegen. Pascal onderzoekt de vrouw maar er blijkt niets ernstigs aan de hand te zijn. Daarna wordt er gekeken naar de toestand van haar huis. Ook dit huis wordt met geld van de Kleine Hulpactie opgeknapt, ze krijgt een nieuwe vloer en nieuwe wanden voor haar hut, zodat deze het volgende regenseizoen hopelijk overleeft. Ook krijgt ze een voorraad rijst en een nieuwe watertank. 


In de middag hebben we weer vier gezinnen bezocht. Ook zij kregen rijst en waar nodig hulp. Vandaag zijn ook drie van de vijf rolstoelen uitgedeeld zodat mensen zich weer kunnen verplaatsen daar waar ze anders alleen de mogelijkheid hadden om de hele dag te blijven liggen op hun "bed". 


Meest indrukwekkend was het laatste bezoek. We troffen een familie aan waarvan een oudere dame en haar broer ernstig verzwakt waren. De dame werd verzorgd door haar kleinkind. Het meisje van veertien jaar oud was door haar moeder een jaar geleden van school gehaald om vervolgens bij haar oma te gaan wonen om haar te verzorgen. De moeder had met haar nieuwe man nog twee kinderen gekregen en daardoor was er geen plek meer voor het jonge meisje in huis. 


Pascal en Dirk onderzochten de beide zieke mensen en er werden extra vitaminen en rijst voor hen geregeld. Maar het allerbelangrijkste van dit bezoek is dat we een schooluniform, boeken, schooltas en voedsel voor het meisje hebben kunnen regelen. Dit nadat David met haar en haar familie heeft gesproken en heeft uitgelegd hoe noodzakelijk scholing is voor een leefbare toekomst van jonge kinderen.

More Articles ...

Over Kleine Hulp Actie

Kleinehulpactie.nl

Kleine Hulp Actie is een initiatief van Leo Gijsen in samenwerking met Kleine Hilfsaktion.

  • Voor meer informatie:
  • 046 - 4513058
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ons netwerk

Official Facebook