Dag 16 Roy

Vanochtend om 7.00 weer uit de veren en met zijn allen gezellig ontbijt gehad.
We hebben ons moeten opsplitsen i.v.m. tijdgebrek. Roland en Michael zijn terug gegaan naar Chy-Hong II om daar officieel de kleuterschool te openen. Pascal en ik zijn met een aantal medewerkers van Bareebo de overige spullen gaan afleveren bij de emergency-projects. We hebben vandaag 5 afleveringen gedaan, en wederom waren de mensen ontzettend blij dat ze deze spullen van Bareebo en Kleine Hilfsaktion kregen.

Als afsluiter hebben we alle medewerkers van Bareebo gescreend en wat gedronken als afsluiting van de samenwerking van de afgelopen 2,5 week. Vanavond hebben we een afscheidsdiner met de oprichters van Bareebo. Morgen splitsen we onze wegen en gaan Michael en Pascal terug naar huis. Roland gaat met zijn gezin nog rondreizen in Cambodja.

Ik breng nog een paar dagen in Cambodja door en reis daarna naar Myanmar. 

Dag 14 Roy

Vandaag zijn we weer vroeg opgestaan om ervoor te zorgen dat we op tijd bij de afgesproken plek waren. Vandaag hebben we de spullen van de noodprojecten geleverd. Michael en ik waren er om 8.30 en daar zou de vrachtwagen met spullen dan ook zijn, helaas was de normale weg afgesloten, waardoor de vrachtwagen moest omrijden. Ongeveer 1,5 uur later dan afgesproken kwam hij dan toch aan. De vrachtwagen had 1000 kg rijst en 10 grote zakken vol met onder andere keukengerei, etenswaren, slaapzakken, matjes en kleren. We zijn vandaag bij 8 mensen langsgegaan waar we vorige week emergency-projecten bij hebben gedaan. Al deze mensen waren zo blij ons te zien, onbeschrijfelijk hoe goed dat voelde!

Michael was jarig vandaag en de samenwerking tussen Kleine Hilfsaktion & Bareebo bestaat nu officieel 5 jaar. Bij Bareebo hoofdkantoor is een klein feestje geregeld. Toen we aankwamen met de tuktuk stonden alle medewerkers van Bareebo op ons te wachten. Een zeer warm welkom voor Michael en ons. We hebben een heerlijk diner gehad en aansluitend lekker gedronken en veel gedanst. Om 22.30 zijn we weer met de tuktuk terug naar Battambang gereden. 

Dag 13 Roy

Vandaag werden we om 9.00 uur bij het hoofdkantoor van Bareebo verwacht. Er werd bij het hoofdkantoor gescreend, dus we konden gelijk aan de slag. Gisteravond hebben Michael en ik, bij het afleveren van de brillen die nog gemaakt moesten worden, de eerste lichting brillen die klaar was mee genomen. Het waren er ongeveer 45. 

Zoals inmiddels gebruikelijk zaten de mensen al vol spanning te wachten op wat er allemaal ging gebeuren. Michael, Pascal en ik zaten in een hut, de screening werd op de open plaats naast het hoofdkantoor gedaan. Het was vandaag redelijk rustig, we hebben zo'n 70 mensen gescreend en daarbij 45 brillen aangemeten, Pascal heeft 8 mensen gescreend en behandeld. Het heeft voor het eerst in 2 weken een paar minuten geregend, eigenlijk een beetje stof-vrij de weg op. Om half 5 waren we weer thuis


Roland, de oprichter van Kleine Hilfsaktion, was met het bestuur van Bareebo naar Siem Reap om daar de planning van de rest van het jaar te bespreken. Even een kleine zijstap: In Duitsland wordt er bij het kijken van de ontbossing van bepaalde gebieden met een delta-vlieger en een speciale camera over deze gebieden gevlogen. Deze camera registreert op basis van allerlei verschillende golflengtes wat er zich op de bodem bevindt. Bij nader onderzoek is gebleken dat deze camera ook landmijnen kan opsporen.

De meeste landmijnen zijn van metaal, na 30 jaar is het metaal meestal verroest en gaan de landmijnen lekken. Deze lekkage kan door de camera worden geregistreerd, dus kunnen ze veel effectiever en veiliger de landmijnen die nog in het hele land liggen traceren. Naar verwachting liggen er nog tussen de 4 en 8 miljoen landmijnen in heel Cambodja. Roland heeft contact gehad met een piloot van een delta-vlieger en is nu bezig met het regelen of deze piloot met camera het gebied waar wij werkzaam zijn kan gaan scannen.

Morgen meer.

Dag 12 Roy

Vandaag waren we weer vroeg uit de veren.

Om 7.15 uur aan het ontbijt en om 8.00 uur vertrokken naar het hoofdkantoor van Bareebo. Om 9 uur waren we op de locatie, vrij dicht in de buurt van Bareebo hoofdkantoor. We zaten bij de Kantou I gemeenschap (eerste dag zaten we bij Kantou II) waar zich wederom de locale bevolking had verenigd. Vandaag waren het aanzienlijk minder mensen dan de afgelopen dagen. In totaal hebben we 78 mensen gescreend, waaruit 48 brillen en 16 cataract operaties zijn voortgekomen.

Pascal heeft 10 mensen gescreend en behandeld. Hij had 2 mensen gescreend die er behoorlijk slecht aan toe waren, een ervan kreeg zelfs een soort aanval op de behandeltafel. Maar professioneel als hij is, heeft hij deze meneer rustig geholpen en was dan ook weer vrij snel weer in orde. Onze lunch hebben we vandaag langs één van de rivieren gehad. Het eten had gesmaakt en het weer was heerlijk, we hebben dan ook besloten om een kleine duik te wagen. Het is nu droog-seizoen, dus diep was de rivier niet. Maar toch lekker verfrissend in de volle zon met 34 graden op de thermometer :)

De middag was erg rustig, dus we hebben op ons gemak gewacht op de locals. Op een gegeven moment was het zo rustig dat we om 15.30 uur besloten te stoppen, waardoor we om 16.00 uur weer bij het guesthouse waren. Het was nog behoorlijk heet en zijn bij een in de buurt gelegen zwembad gaan zwemmen, wederom verfrissend. 

We zijn onze 3e lichting brillen bij de locale opticien gaan afgeven en hebben de eerste lichting (45 stuks) gelijk mee kunnen nemen. We zitten nu bij het guesthouse met een biertje te wachten op het eten. Morgen meer.

Dag 11 Roy

Vandaag wederom op tijd opgestaan om ervoor te zorgen dat we om 8 uur konden vertrekken.

De leesbrillen die we aanmeten gaan als warme broodjes over de toonbank, ik had voorgesteld om ergens in Battambang kant & klare leesbrillen te kopen. Michael was wat eerder klaar met het ontbijt, dus hij ging even langs de locale opticien om hier naar te informeren. Hij kreeg daar te horen dat ze $3 per stuk kosten, we hadden echter 50x +1.50 & 50x +2.00 & 50x +2.50 nodig. Al snel kwam de verkoopster met een alternatieve prijs: $1 p.s. Inpakken die handel en snel meegenomen naar onze volgende locatie. We waren iets vertraagd hierdoor, maar op de locatie was vrijwel het gehele Bareebo-team aanwezig en had al een groot gedeelte opgezet.

De logistiek wordt per keer dat we opbouwen beter overigens. Men wordt eerst door 2 Seva medewerkers gescreend op verleden & gezichtsscherpte, dan wordt ook gelijk op staar gecontroleerd. Bij een verlaagde gezichtsscherpte en/of vrij geringe/geen staar worden ze naar Michael en mij doorgestuurd. Wij proberen dan een zo goed mogelijke gezichtsscherpte eruit te slepen.

Michael en ik hebben meestal 6 medewerkers van Bareebo tot onze beschikking. 2 tolken, 2 aanwijzers één medewerker die voor een leesbril of zonnebril kijkt en een medewerker die de administratie bij houdt.

Pascal heeft meestal genoeg aan 1 medewerker, puur om de vertaling. Hij heeft vandaag ongeveer 18 mensen gezien en behandeld. Vandaag hebben we de magische grens van 200 mensen overschreden. 

We hebben in totaal 120 brillen verschaft en 39 mensen worden doorgestuurd voor een staaroperatie. We hebben eveneens een ander hoogtepunt beleefd, namelijk een mevrouw van 100 jaar oud!! (in een land waar de gemiddelde levensverwachting ongeveer 58 is). We vinden allemaal dat het super loopt en kijken wederom uit naar morgen.

Tot morgen!

Dag 10 Roy

Vanochtend zijn we om 7.30 uur opgestaan, snel ontbijt gehad om ervoor te zorgen dat we om 8.15 bij Bareebo aanwezig waren.

De locatie lag een 4 km van het hoofdkantoor van Bareebo vandaan, dus met de scooters waren we er zo. De locatie lag naast een tempel waar de lokale monniken wonen en werken. Samen met de medewerker van Seva hebben we vandaag 180 mensen gescreend. Helaas zaten er vrijwel geen kinderen bij.

De Seva medewerker screende eerst op gezichtsscherpte en staar, en nadien werden ze naar Michael en mij doorgestuurd. We hebben in totaal 131 brillen aangemeten, waaronder ook kant en klare leesbrillen. We hebben weer diverse gevallen gezien die helaas niet meer te helpen waren, meestal als gevolg van een ongeluk en gebrek aan goede zorg. We hebben samen zeker 10 mensen voorbij zien komen die blind waren aan één oog.

Ik heb in het begin de medewerker van Seva geholpen met de eerste screening op gezichtsscherpte, het is ongelooflijk hoeveel mensen met een gezichtsscherpte van minder van 10% rondlopen... 
Pascal heeft vandaag 16 mensen gezien en behandeld. Met als uitschieter een vrouw die op basis van een ontwikkelingsstoornis van de rechter aangezichtshelft een afsnoering van de hals had, waardoor er slik- en ademhalingsklachten waren. 

 

Dag 9 Roy

Vandaag om 6:30 opgestaan om ervoor te zorgen dat we om 8:30 aan de slag konden.

Kantou II commune hebben we vandaag bezocht. Hier hebben we samen met Seva (http://www.seva.org) een 80 mensen in de ochtend en een 40 mensen in de middag gescreend. Pascal heeft gedurende de hele dag 16 mensen gescreend en behandeld, de  klachten liepen uiteen van hart- en maagklachten, diabetes en één oudere man met neurologische uitval aan zijn arm, waardoor hij zijn arm niet meer kon bewegen. Bij navragen bleek deze man in de burgeroorlog te hebben gevochten en door het vele schieten een aantal zenuwbanen hebben afgescheurd.

Op het einde van de dag zijn we nog bij 2 lopende projecten langs gereden. Het eerste bezoek was aan de familie met de afgebrande hut, waar inmiddels de eigenaren van waren terug gekeerd. Ze waren ons zeer dankbaar voor de hulp die we gaan bieden.

Ons tweede bezoek was aan een 27 jarige vrouw die met polio is geboren. Vorig jaar is ze bezocht door het Bareebo team en Roland, Pascal en Michael er is toen besloten dat er een fatsoenlijke matras en kussens moeten komen.

Deze spullen zijn ook gefaciliteerd, maar niet voor haar gebruikt. Ze ligt nu al 13 jaar op haar linker zijde en wordt 1x per dag een klein beetje verschoven door haar moeder. Het was een afschuwelijk aangezicht om te zien hoe deze vrouw er bij lag. Er wordt nu gezocht naar een hulporganisatie die gespecialiseerd is in mensen met een lichamelijke beperking. We gaan kijken of ze in een verzorgingshuis kan worden geplaatst of dat er geregeld verpleging langs kan komen om haar te verzorgen.

Alsof het hele verhaal nog niet genoeg was, tevens liep haar blinde vader daar rond. Hij is 28 jaar geleden blind geworden na een ontploffing van een landmijn. Hij kan licht van donker onderscheiden, maar heeft overdag last van het licht.

Om zijn ogen te beschermen draagt hij een zelfgemaakte bril. Deze "bril" is van de wand van een emmer gemaakt en draagt hij overdag, ongelooflijk.... Hij krijgt van ons een blindegeleidenstok en een paar zonnebrillen die zijn ogen afschermen. Morgen weer vroeg aan de slag bij Bareebo.

Dag 7 Roy

Vandaag zijn we om 9 uur begonnen bij de basisschool om de hoek.

Allereerst werden de leraren en mensen die werkzaam waren binnen de organisatie gescreend. Van tevoren werd er een onderscheid gemaakt tussen fysieke screening en screening van de ogen. Michael en ik hebben ongeveer 30 volwassenen en 40 kinderen gescreend. Pascal heeft ongeveer 8 volwassenen gescreend en behandeld.

We hebben 2 kinderbrillen en 4 brillen voor de werknemers van de basisschool aangemeten. Als volgende project stond een bezoek aan een andere basisschool 20 km verder op gepland. De school werd als verzamelpunt gebruikt voor de locale bevolking, we hebben daar ongeveer 60 volwassenen gescreend, waaronder 10 mensen met fors verminderd zicht door staar.

Deze mensen werden op een oproeplijst gezet om over een paar maanden opgehaald te worden en om in Battambang geopereerd te worden. Pascal heeft wederom 8 volwassenen gescreend En behandeld met als uitblinker een oude vrouw met zeer hoge suikerwaarden, zeer hoge bloeddruk en veel te hard werkende schildklier.

Als 3e project zijn we naar een lokale bevolkingsgroep gegaan, waar we ongeveer 30 volwassenen hebben gescreend. Toen we bijna klaar waren zag ik een 3 jarig jongentje met een tranend linker oog, dit jochie bleek een naar binnen gedraaid onderooglid te hebben. Gelukkig was zijn zicht hier door niet aangetast, hij werd wel op de oproeplijst gezet om door een oogarts gezien te worden.

Met een zeer voldaan gevoel maar redelijk uitgeput zijn we met z'n allen nog een hapje gaan eten en om half 11 weer terug bij het hotel. 

Dag 6 Roy

Vandaag zijn we wederom vroeg begonnen met het bezoeken van mensen die dringend hulp nodig hebben.

We hebben wederom diverse mensen erg gelukkig gemaakt met ons bezoek. De eerste dame die we bezochten had onder andere slecht zicht in de verte.

Bij de oogmeting konden we het zicht niet verbeteren met brilsterkte, al snel was duidelijk dat deze dame een staaroperatie nodig had. Na de lunch, op het platte land, hebben we besloten de groep in tweeën te splitsen om tijd te besparen. Roland, Mr. Bong en ik waren samen.

Bij ons eerste en tevens meest indrukwekkende bezoek kwamen we bij een 85 jarige vrouw. Deze vrouw is 3 jaar geleden gevallen en heeft daarbij haar rug gebroken, ze is toen niet naar het ziekenhuis gegaan omdat ze geen geld had en is uit pure wanhoop 3 maanden gaan liggen. Nu heeft deze dame een enorme kromme rug en kan vrijwel niets. Ze krijgt van ons een nieuwe hut, loopbok, pannenset, slaapzak en kleren.

Op het einde van de dag heb ik brillen gesorteerd voor morgen. We gaan dan met zijn vieren naar Pursat, ongeveer 140 km van Battambang.

Hier gaan we vooral kinderen oculair en fysiek. Morgen meer.

Dag 5 Roy

Vandaag zijn we weer naar Bareebo hoofdkantoor gereden, dit ligt ongeveer 18 km (30 minuten met de scooter) van het guesthouse waar we verblijven.

Op het hoofdkantoor lagen ongeveer 10.000 brillen die nog gesorteerd moesten worden. Er stonden 6 grote dozen met daarin zonnebrillen, correctie monturen en zonnebrillen. De zonnebrillen en correctie monturen hebben we onder verdeeld in volwassen & kinderbrillen. De leesbrillen hebben we op sterkte gesorteerd. Met behulp van een paar Bareebo medewerkers zijn we daar ongeveer 3 uur mee bezig geweest.

Toen we net aankwamen op het hoofdkantoor hoorden we dat in de buurt 1 huisje bijna volledig was afgebrand. Vader, moeder en de 2 oudste kinderen waren in Thailand op zoek naar werk. De grootmoeder en 4 kleinkinderen woonde in het huisje. Gelukkig is er niemand wat overkomen. Kleine Hulpactie gaat ervoor zorgen dat het volledige huisje opnieuw gebouwd wordt met pannenset, slaapzakken, kleren, schoolspullen en 100kg rijst.

Na dit hele verhaal volgde een spannende avondrit naar huis in het pikkedonker, het verkeer in Cambodja is iets afwijkend ten opzichte van bij ons zullen we maar zeggen. We hebben het allemaal overleefd en zitten nu aan het avondeten met een biertje.

Tot morgen!

Dag 3 Roy

Vandaag zijn we om 8.30 uur naar Banan gereden, hier ligt het hoofdkantoor van Bareebo.

Daar werden we rondgeleid door Mr. Bong. Daar hebben we een lijst gekregen van mensen die dringend hulp nodig hebben. 20 mensen stonden op deze lijst. Na iets oponthoud door een val met de scooter, zijn we eerst naar een 85 jarige man gegaan.

Deze man woont in een hut die 30 jaar geleden is gebouwd, zijn kinderen hebben het land waarop het huis staat verkocht en zijn naar Thailand verhuisd. Van de nieuwe landeigenaar mag deze man blijven wonen, maar hij verdient geen geld en heeft een 48 jarige verstandelijk gehandicapte zoon waar voor gezorgd dient te worden.

Van Bareeba krijgt deze meneer een pannenset, slaapzak, klamboe, kleren, 50kg rijst en een paar wandelkrukken. We hebben nog 3 andere mensen bezocht, deze mensen krijgen onder andere een compleet nieuwe hut, waterafvoersysteem, pannenset en een hoeveelheid rijst. Na een lange vermoeiende dag zijn we bij het hostel aangekomen waar we heerlijk gegeten en gedronken hebben.

Morgen dag 2 van het "dringende hulp project".

 

Dag 2 Roy

Vandaag zijn we van Bangkok naar Battambang gereden.

We zouden om 6:00 uur worden opgehaald door een minibus, maar door een niet te al te snuggere taxichauffeur werd dit helaas 7:45 uur.

Eenmaal alles ingeladen in de minibus verliep de rest van de reis spoedig. Bij de grens van Thailand naar Cambodja hebben we zelfs nog wat tijd kunnen winnen door $10 in ons paspoort te stoppen, waardoor we een lange rij van 1 uur hebben kunnen vermijden :)

Vanaf de Cambodjaanse grens was het nog 2 uur tot het hostel, waar de oprichters van de hulporganisatie Bareebo (dit is de organisatie die gesponsord wordt door kleine hulpactie) op ons zaten te wachten.

Mr. Bong & David hebben in 2009 deze organisatie opgezet en zijn dagelijks bezig met het bieden van hulp in Cambodja.

Dag 1 Roy

Zaterdagavond om omstreeks 21:00 zijn we vertrokken vanuit Düsseldorf naar Bangkok.

De oprichter van de organisatie, Roland, heeft meerdere projecten lopen binnen zijn organisatie "kleine hulpactie". Bij één project wil hij graag mensen die slecht ter been zijn helpen door middel van deze mensen van een rolstoel te voorzien. Om op deze (transport)kosten te besparen neemt Roland bij ieder bezoek aan Cambodja een aantal rolstoelen mee, zodoende moesten ook wij deze keer met rolstoel inchecken.

De vluchten verliepen voorspoedig en met 1 overnachting in Bangkok zijn we nu klaar om door te reizen naar de grensovergang Poi Pet. Morgen meer nieuws van ons.

Over Kleine Hulp Actie

Kleinehulpactie.nl

Kleine Hulp Actie is een initiatief van Leo Gijsen in samenwerking met Kleine Hilfsaktion.

  • Voor meer informatie:
  • 046 - 4513058
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ons netwerk

Official Facebook