Laatste dag van Manon

Vandaag de laatste dag gewerkt met ons topteam!

Ze hadden de mooiste locatie als laatste bewaard. Na een tocht van bijna 2 uur, prachtig langs een heel groot meer en alleen maar stof te hebben gehapt kwamen we aan op onze locatie. We hebben de hele ochtend metingen gedaan, nog flink wat brillen voorgeschreven en staar gezien.

Als afsluiter zijn we met het hele bareeboteam aan het meer gaan lunchen. Ik ga ze missen.. we hebben zo'n leuke tijd samen gehad!

Ik hoop dat jullie genoten hebben van alle verslagen en het gevoel hebben gehad er echt een beetje bij te zijn.

 

Dag 9 van Manon

Vanochtend toegekomen op onze voorlaatste werkdag stonden al onze meetspullen alweer klaar om te beginnen. We zouden vandaag maar een halve dag screenen, dus Michael en ik hebben het tempo er goed in gehouden. Een mevrouw was aan 1 oog blind, door een landmijn van vroeger. Aan haar andere oog had ze nog maar een gezichtsscherpte van 30% door staar. We hebben haar een zonnebril gegeven om haar goede oog te beschermen en de dokter gaat kijken of hij haar kan opereren aan de staar. Het is zo'n dankbaar werk, als je weet dat er na de staaroperatie weer een wereld voor haar open gaat. Dat blijft mooi, elke dag weer opnieuw.

Wat mij toch iedere dag opnieuw weer blijft verbazen is het hoe behulpzaam, vriendelijk en geduldig Cambodjanen zijn. Mijn motor starts soms niet zo lekker of slaat wel eens af, sta je dan midden op straat aan het stoplicht. Dan komen ze van drie kanten nog net niet aangerend om me te komen helpen, haha. Zo lief!!
Tijdens ons werk komen de mensen 's ochtends toe, krijgen een nummertje en zitten met gemak 3 uur te wachten voordat ze aan de beurt zijn. Dat vinden ze allemaal geen probleem, ze worden tenslotte toch goed geholpen. Hier hangt zo'n positieve sfeer, dat is heerlijk. Ik heb hier in al die tijd dat ik hier ben nog geen mens boos of gestresst gezien. Daar zouden we in Europa nog iets van kunnen leren. Ik geloof dat dat heel erg wennen wordt als ik weer terug kom.

Dag 8 van Manon

Na een tocht van 1.5 uur aangekomen op onze bestemming. 
Geen mensen te zien, behalve ons trouwe Bareeboteam. Blijkbaar is er niet goed rondverteld in het dorp dat we zouden komen.
De dorpsleider is gebeld en gekomen en heeft nog wat rondgebeld.

Uiteindelijk zijn er zo'n 50 mensen door Michael gemeten en zijn we rond 1 uur richting huis vertrokken. Ik heb me bezig gehouden met het uitsorteren van de brillen, dat moest dringend eens gebeuren en daar was vandaag tijd voor.

 64

Dag 7 van Manon

De Kleine Hilfsaction en Bareebo verzorgen niet alleen oogmetingen, maar hebben ook andere projecten lopen. 1 daarvan is schoon drinkwater. Op de locatie van vandaag zijn deze waterreservoirs een paar jaar geleden neergezet. Het is mooi om te zien dat ze daar vandaag de dag nog altijd veel plezier van hebben!

Michael heeft vandaag Karona leren oogmeten. Ze vond het hartstikke leuk! Wellicht dat we in de toekomst mensen in Cambodja kunnen opleiden, zodat er ook oogscreeningen gedaan kunnen worden als wij er niet zijn.

Vandaag heb ik een mevrouw van 69 jaar gemeten die aan haar linkeroog blind was. Haar andere oog had een sterkte van S-4,00 met een maximale gezichtsscherpte van 40% door staar. De Kleine Hulpactie gaat voor haar regelen dat ze door de dokter gezien wordt en geholpen kan worden aan de staar! We hebben haar een zonnebril gegeven om ervoor te zorgen dat de situatie aan haar linkeroog niet erger wordt.

e7d093dd 872b 4d76 a024 0d09c0b06a7a  c71507d0 7aa0 4e59 b026 f0af4e131c9b  6f15e90d 3cba 4f62 a116 2e40889914ed

Over Kleine Hulp Actie

Kleinehulpactie.nl

Kleine Hulp Actie is een initiatief van Leo Gijsen in samenwerking met Kleine Hilfsaktion.

  • Voor meer informatie:
  • 046 - 4513058
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ons netwerk

Official Facebook