Dag 9

Gisteren zijn we naar de country class geweest. Dat is een soort van naschoolse opvang voor de kindjes van het dorp. Daar hebben we alle kinderen gescreend en de ouderen gemeten. Het was super leuk om met al die enthousiaste en schattige kindjes te werken. In de namiddag hebben we vrij gehad en ’s avonds zijn we samen gaan eten met de hele groep. Een gezellige afsluiter van de dag!

Vandaag gaan we naar een jungle school toe. Er zijn geen verharde wegen richting deze school, dus het belooft een moeilijke tocht te worden. Gelukkig  heeft het de laatste dagen niet geregend dus de zandpaadjes zijn hopelijk niet veranderd in modderpaadjes.
Oké, dat dachten we vanmorgen dus. Op de weg naar de jungle school toe zijn we bijna verdronken met scooter en al, zo hoog stond het water. De weg er naartoe was echt een hele beleving. Tot aan de knieën in het water, bijna onmogelijk om daar doorheen te rijden met de scooter. Uiteindelijk zijn we allemaal goed en veilig aangekomen. De school was gebouwd door een hulporganisatie en zag er echt prachtig uit! De vele kindjes stonden al met hun ouders op ons te wachten. We konden dus meteen aan de slag! Na de screening zijn we terug naar het guesthouse gereden. We moesten op tijd vertrekken aangezien het hier al om 18 uur donker begint te worden.

Foto 24 11 17130105Foto 26 11 17124441 Foto 26 11 17135732

Het Augenlicht project zit er nu op. Deze week gaan we emergency uitstappen maken. Dat wil zeggen dat we langs gaan bij mensen die echt hulp nodig hebben. We zullen het echte arme Cambodiaanse volk zien.

Dag 6

Vandaag een prachtig decor gehad om ons Augenlicht project te kunnen uitvoeren! Maar liefst 309 mensen kwamen langs! Weer hebben we veel mensen met staar gezien.
Vooral veel oude mensen met hun kleinkinderen komen langs. Iedereen is zeer dankbaar voor het werk dat we doen. Het is grappig om te zien hoe de mensen verbaasd naar hun handen staren nadat ze een leesbril op hun neus krijgen. De leesbrillen gaan zelfs zo hard dat we bij een lokale winkel leesbrillen bij hebben moeten kopen, ze gaan als zoete broodjes over de toonbank!
Het belang van een zonnebril is niet bekend onder de bevolking. Er zijn zelfs mensen die rechtstreeks in de zon kijken met hun nieuwe leesbrilletje. We zien dan ook veel mensen met oogafwijkingen hier, mede veroorzaakt door het felle zonlicht en het niet gebruiken van een zonnebril. Wij proberen hen op een simpele manier het belang van het dragen van een zonnebril uit te leggen.

Foto 24 11 17130038  Foto 24 11 17130048

We hebben allemaal iemand naast ons zitten die kan vertalen, maar ondanks dat verloopt de communicatie soms moeizaam. Ook hebben we een ‘aanwijzer’. Dit is de persoon die op de kaart de E aanduid waarvan onze ‘klant’ de richting moet worden aangepast. Het valt erg op dat er nog veel analfabeten zijn onder de ouderen.

Na de oogmetingen en screening wordt de bril samen met het recept en de contactgegevens in een zakje gedaan. Deze gaat dan naar de plaatselijke opticien, daar worden de glazen ingeslepen. We gaan waarschijnlijk een dezer dagen nog langs de plaatselijke opticien. Ik ben erg benieuwd hoe het er daar uitziet!

Dag 5

Vandaag zijn we naar een monniken klooster geweest om daar de mensen te gaan helpen! Echt een prachtige omgeving om de ogen op te meten! We hebben ongeveer 300 mensen geholpen. Weer bleken veel mensen staar te hebben, we hebben 39 personen ingeschreven voor een staaroperatie. Foto 23 11 17122432

Dag 4

Vandaag zijn we vroeg opgestaan en zijn we naar de plaats gereden waar de screening plaats heeft gevonden. Veel mensen stonden al op ons te wachten. Na een korte briefing gingen we aan de slag. Zeker zo’n 283 mensen geholpen en 21 daarvan zijn ingeschreven voor de cataractoperatie. Na de lange, maar super leuke dag vol voldoening zijn we terug naar het guesthouse gereden voor een frisse douche. 
En geloof het of niet, ’s avonds zijn we naar een massagesalon geweest waar blinden masseren. Dat was echt een hele beleving!Foto 21 11 17195856

 

More Articles ...

Over Kleine Hulp Actie

Kleinehulpactie.nl

Kleine Hulp Actie is een initiatief van Leo Gijsen in samenwerking met Kleine Hilfsaktion.

  • Voor meer informatie:
  • 046 - 4513058
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ons netwerk

Official Facebook